Scroll Top
HET LAATSTE NIEUWS.
Lees hier het laatste nieuws en interessante weetjes over webdesign, trends, templates en tools.

Scoren met SEO: kijk af bij je concurrenten, 5 handige tips

SEO betekent niet alleen hard werken, maar vooral ook slim werken. Zo kun je bijvoorbeeld de inspanningen van je concurrenten in jouw voordeel gebruiken. In dit artikel leer je hoe je door ouderwets afkijken je SEO in no-time een boost geeft!

Wil je hoger scoren in Google? Wij zijn gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie (SEO) en zorgen dat je website hoger scoort in de zoekmachines!

Over SEO

Met wereldwijd 3,5 miljard zoekopdrachten per dag is organisch verkeer via Google voor veel ondernemingen een belangrijke bron van inkomsten. Om hoog te scoren in Google zul je aan de slag moeten met zoekmachine-optimalisatie – ook wel SEO (Search Engine Optimization). Zie ook dit artikel met 6 simpele stappen om hoger in Google te komen.

In het kort betekent SEO dat je je website (en de webpagina’s waar deze uit bestaat) optimaliseert op basis van drie pijlers:

  1. Website-techniek – Een snelle, veilige en prettig te gebruiken website. Zowel voor gebruikers als zoekmachines.
  2. On-site content – Webpagina’s met content die (het beste) antwoord geven op specifieke zoekvragen.
  3. Autoriteit – De (kwantiteit en kwaliteit van) inkomende links van externe websites.

Spieken bij je concurrenten

Als je de zoekwoorden die jouw dienstverlening of producten omschrijven intoetst in Google, zie je dezelfde concurrenten steeds weer bij de bovenste resultaten. Hoe doen ze dat toch? En voor welke termen worden ze nog meer allemaal gevonden?

Met de tips uit dit artikel leer je hoe je jouw concurrenten kunt reverse engineeren en zo hun harde werk gebruikt om je eigen SEO te verbeteren!

De gereedschapskist

Er zijn honderden – zo niet duizenden – gratis en betaalde SEO-tools beschikbaar. Onderstaande tips zijn met veel verschillende tools uit te voeren, maar in dit artikel beperk ik me tot de volgende stukken gereedschap:

  • Ahrefs – Vanaf $99 per maand
  • Google Zoekwoordplanner en Google Search – Gratis
  • UberSuggest & Backlinks van Neil Patel – Gratis

1. Bedenk supersnel blogonderwerpen

Mensen hebben een bepaald probleem of vraagstuk en gaan online op zoek naar een oplossing. Door informatieve blogs te schrijven, help je jouw doelgroep in hun online zoektocht. En door ze goed te helpen, vergroot je de kans dat ze geïnteresseerd raken in jouw product of dienst!

Wil je supersnel nieuwe blogonderwerpen bedenken om over te schrijven? Kijk dan eerste eens waar jouw concurrenten allemaal over schrijven en welke zoekwoorden daarbij horen.

Ahrefs

Voer de domeinnaam van je concurrent in en ga naar het tabje ‘organische zoektermen’. Je krijgt nu alle organische zoektermen te zien (met enig volume) waar deze concurrent momenteel op gevonden wordt.

Blogonderwerpen bedenken

Heeft de concurrent een subfolder als ‘nieuws’ of ‘blog’ waar hij alle blogberichten plaatst? Filter daar dan op voor meer relevante resultaten.

SEO ideeen bedenken

Zoekwoordplanner

Sinds kort is deze techniek ook mogelijk via de Zoekwoordplanner van Google. Klik op ‘Nieuwe zoekwoorden ontdekken’ en navigeer naar het tabblad ‘Begin met een website’. Vul hier de domeinnaam van je concurrent in en haal de resultaten op.

Blogonderwerpen bedenken via Google

De database spuugt nu een aantal zoekwoorden (inclusief zoekvolume) uit waar deze website op gevonden wordt.

Blogideeën Google

Zoals je zult zien, verschillen de resultaten behoorlijk met de zoekwoorden uit Ahrefs. Een tip is daarom om deze tools vooral door elkaar heen te gebruiken en je niet te beperken tot één tool.

UberSuggest

Ook de gratis tool UberSuggest is een goede manier om nieuwe blogonderwerpen te vinden.

Blogonderwerpen bedenken met UberSuggest

Ook hier zul je weer andere resultaten tegenkomen dan bij Ahrefs of de Zoekwoordplanner van Google. In mijn ervaring is Ahrefs wat vollediger, maar daar betaal je dan ook voor.

2. Achterhaal de zoekintentie

Heb je een lijst van zoekwoorden ontdekt om je blogonderwerpen op te baseren? Goed werk! De volgende stap is om de zoekintentie te achterhalen van dit zoekwoord.

Ofwel: wat wil iemand weten, als hij of zij dit zoekwoord intypt?

Dat is namelijk niet altijd even duidelijk.

Zo was ik een tijdje geleden op zoek naar blogonderwerpen voor een ICT-bedrijf en kwam ik het zoekwoord cloud mask tegen. Klinkt techy! Maar zodra ik het googelde kwam ik erachter dat dit duidelijk geen ICT-term is…

Zoekwoordenonderzoek foutje

Maar ook bij termen die overduidelijk wel relevant zijn, is het niet altijd meteen duidelijk waar iemand naar op zoek is als hij of zij dit intypt. Iets kopen? Of informatie? Door concurrenten te analyseren die hoog scoren in Google op dit zoekwoord, zie je het snel genoeg.

Google heeft namelijk als doel om het meest relevante resultaat te tonen als een gebruiker een bepaald zoekwoord intypt. Door de SERP – de Search Engine Result Page – te analyseren zie je vaak aan de titels al wat de achterliggende zoekvraag is bij een bepaalde zoekopdracht.

Voorbeeld zoektintentie achterhalen

Je zult zien dat de term ‘heg snoeien’ vooral informatieve resultaten laat zien over hoe iemand zelf zijn heg het best kan snoeien. Geen slim zoekwoord om een dienstenpagina voor je hovenierswebsite op te baseren dus.

Zoekintentie achterhalen

Voor je dienstenpagina kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een term als ‘heg laten snoeien’. Veel relevanter en dus meer kans om hoog mee te scoren.

Zoekintentie achterhalen

3. Vind inspiratie voor je content

Heb je de vorige tips uitgevoerd, dan heb je nu een lijst aan relevante zoekwoorden om blogonderwerpen (of diensten- of productpagina’s) op te baseren. Maar wat ga je allemaal vertellen in je blogartikel? Ook daarvoor kun je spieken bij je concurrenten.

De bovenste resultaten in de SERP zijn (volgens het algoritme van Google) de beste en meest relevante webpagina’s voor een bepaalde zoekopdracht. Wil je dat jouw toekomstige artikel hierboven komt te staan? Dan zul je een nóg betere pagina moeten maken dan het huidige aanbod.

Privacyvoorkeuren
Wanneer je deze website bezoekt, kan deze informatie van bepaalde services via je browser opslaan, meestal in de vorm van cookies. Hier kun je je privacyvoorkeuren wijzigen.