Scroll Top
HET LAATSTE NIEUWS.
Lees hier het laatste nieuws en interessante weetjes over webdesign, trends, templates en tools.

Essentieel voor succesvolle videomarketing: steengoede thumbnails

Hoe zorg je ervoor dat mensen op je video klikken? In dit artikel vertel ik je over één van de belangrijkste elementen voor succesvolle videomarketing: het gebruik van video-thumbnails.

Laat je een WordPress website maken of zelf bouwen? Wij ontwerpen, maken en optimaliseren betaalbare websites en webshops!

Stel, je zoekt een video. Je ziet twee video’s over hetzelfde onderwerp, maar met een andere thumbnail. Namelijk, onderstaande twee video’s. Welke klik je dan eerder aan?

Aantrekkelijke thumbnailOnaantrekkelijke thumbnail

De kans is heel groot dat je voor de eerste afbeelding kiest. Gewoon, omdat die het meest aantrekkelijk is. Daarom is het ook heel belangrijk dat je een aantrekkelijke thumbnail maakt voor video’s die je de wereld inslingert. Wat dat precies is bij video’s, lees je zo. En het is bovendien ook iets wat absoluut niet mag ontbreken in succesvolle videomarketing.

Wat is een thumbnail voor video?

Een thumbnail is een verkleinde afbeelding, oftewel een ‘videominiatuur’ (in het geval van video’s). Deze representeert dus in één enkele afbeelding je video. Het vertelt mensen in één oogopslag waar je video over gaat.

Deze thumbnail krijgen mensen te zien in zoekresultaten (denk aan YouTube), op websites (denk aan video’s ter ondersteuning in je blog), of op social media (denk aan je tijdlijn op Facebook). Dankzij thumbnails wordt het dataverkeer op websites laag gehouden. Pas als iemand op de thumbnail klikt, wordt de video ingeladen.

Waarom zou je aandacht besteden aan een video-thumbnail?

Als je een video online zet, dan genereert het platform automatisch een thumbnail voor je. De tweede afbeelding van dit artikel is zo’n automatisch gegenereerde thumbnail. En zoals je al merkte, is deze afbeelding niet bepaald aantrekkelijk.

Daardoor is de kans dat je daarop zou klikken, heel laag. Want waarom zou je, als de sneak peek er al niet aantrekkelijk uitziet? En dat is natuurlijk ontzettend zonde als je een fantastische video hebt, met interessante content.

Je thumbnail is dus het visitekaartje van je video. Dit betekent ook dat de thumbnail goed moet weergeven wat iemand van je video kan verwachten, op een aantrekkelijke manier. De eerste indruk telt. En dát is dus precies de reden dat populaire video’s op YouTube bewust gebruikmaken van een aanlokkelijke thumbnail.

Lees ook: 12 tips bij het inrichten van je zakelijke YouTube-kanaal [infographic]

Sterker nog: wist je dat 90 procent van alle bestbekeken video’s op YouTube een op maat gemaakte thumbnail gebruikt? En dat is dus niet zonder reden. Het spoort je direct aan om de video te bekijken, omdat het direct je aandacht grijpt tussen alle andere video’s. En dat is natuurlijk wat je als marketing- en communicatieprofessional wil bereiken!

Hoe maak je een video thumbnail op maat?

Een thumbnail op maat is dus waanzinnig belangrijk als je wil dat je video opvalt. Maar hoe doe je dat? Gelukkig kan dat heel eenvoudig. Er zijn namelijk heel veel gratis tools te vinden. Hieronder zet ik een paar op een rijtje. Dan kun je de tool uitkiezen die je zelf het prettigste vindt werken.

Canva YouTube Thumbnail Editor

Als je Canva al gebruikt, dan weet je dat je er mooie visuals mee kunt ontwerpen. Zo kun je eenvoudig afbeeldingen maken voor Facebook, e-books, visitekaartjes, flyers en nog veel meer. Maar ook kun je er dus mooie thumbnails voor je video mee creëren.

Hoe?

  • Eerst maak je een account aan. Al je designs worden dan bewaard in je account.
  • Vervolgens kies je een template uit, in dit geval dus thumbnails. Zoek hiervoor op ‘YouTube thumbnails’ of ‘YouTube-miniaturen’ in de zoekbalk.
  • Links zie je nu een balk met opties om je thumbnail aan te passen. Je kunt eigen foto’s uploaden, foto’s uit de database van Canva kiezen (sommige zijn gratis en andere te koop), lettertypes uitkiezen, elementen en iconen toevoegen, kleuren veranderen, achtergrond wijzigen en meer.
  • Ben je tevreden met je thumbnail op maat? Download hem dan op je computer en upload het vervolgens naar het gewenste platform.

Thumbnails maken met Canva.

Adobe Spark YouTube Thumbnail Generator

Adobe Spark neemt je stap voor stap mee bij het maken van je thumbnail. Bij deze tool kun je overigens alleen kiezen voor YouTube of Facebook.

  • Geef eerst aan of je je thumbnail gebruikt voor Facebook of YouTube.
  • Upload een eigen foto óf kies een foto uit de database van Adobe Spark.
  • Pas de tekst aan, kies een lettertype en verander de kleuren naar wens.
  • Ben je tevreden met je thumbnail op maat? Download hem dan op je computer en upload het vervolgens naar Facebook of YouTube.

Adobe Spark is zeer gemakkelijk in gebruik, alleen biedt veel minder opties in vormgeving.

thumbnails maken met adobe spark

Ken jij nog handige, gratis tools voor het maken van video thumbnails? Deel ze onder dit artikel in de reacties!

Tips & tricks voor het maken van een perfecte video-thumbnail

Hieronder vind je een paar tips & tricks die je helpen bij het creëren van een goede thumbnail.

De regel van derden

De regel van derden is een veelgebruikte compositieregel van fotografen. Door deze regel te hanteren, leg je een focus op belangrijke elementen in je foto. Het is een trucje om je foto sprekender te maken.

Privacyvoorkeuren
Wanneer je deze website bezoekt, kan deze informatie van bepaalde services via je browser opslaan, meestal in de vorm van cookies. Hier kun je je privacyvoorkeuren wijzigen.