Scroll Top
HET LAATSTE NIEUWS.
Lees hier het laatste nieuws en interessante weetjes over webdesign, trends, templates en tools.

De 11 SEO trends van 2020

Dat verandering op het gebied van SEO eigenlijk de enige constante is, leerden we de afgelopen jaren zeker. Google’s algoritme wordt steeds slimmer en eenvoudige trucjes om hoger te scoren werken niet meer. Dat is natuurlijk maar goed ook, want Google slaagt er dankzij de opkomst van AI en verbeteringen in het zoekalgoritme steeds beter in om gebruikers het best passende zoekresultaat voor te schotelen. En wees eerlijk, daar draait het uiteindelijk natuurlijk ook allemaal om.

 

Wil je een professionele internet site laten maken of je site vervangen? Wij helpen je graag verder!

Maar hoe zorg je er in 2020 nou voor dat Google jouw content (of die van je klanten) als de beste match ziet?

SEO (Search Engine Optimization), of op z’n Hollands: zoekmachineoptimalisatie, is een vorm van online marketing waarbij alles draait om het zo hoog mogelijk scoren in zoekmachines. In de praktijk betekent dat trouwens vooral optimaliseren voor zoekgigant Google, dat met een marktaandeel van bijna 96% de absolute winnaar is en voorlopig ook blijft.

Hoewel… Hoe zit het met de snelle opkomst van anonieme browser DuckDuckGo? Vormt dat een bedreiging voor sites die voor Google geoptimaliseerd zijn? Heeft linkbuilding nog wel zin? En hoe scoor je in hemelsnaam nog binnen een exponentieel toenemend aantal concurrerende pagina’s met vergelijkbare content?

Beter nog: wat moet je anno 2020 doen om beter te scoren dan je concurrentie en zo hoog mogelijk in Google terecht te komen, of zelfs die felbegeerde eerste positie te behalen?

Voor ons reden genoeg om acht experts in het vakgebied te vragen naar de SEO-trends die in 2020 volgens hen echt het verschil gaan maken. Jorg van de Ven, Joep Franssen, Martijn van Tongeren, Niels Tukker, Romano Groenewoud, Annemarie ten Brinke, Nils van der Knaap en Steven van Vessum geven ons hun visie op SEO anno 2020 in 11 trends, boordevol tips om je concurrentie voor te blijven. Doe er je voordeel mee!

Inhoud:
Is SEO in 2020 dood?
Trend #1: Houd rekening met Google BERT
Trend #2: User Intent
Trend #3: Voice search
Trend #4: Zet in op featured snippets en zero click searches
Trend #5: Domeinautoriteit 2.0, E-A-T
Trend #6: Korte laadsnelheid en technische optimalisatie
Trend #7: Research content in combinatie met backlinks
Trend #8: Opvallen in Google wordt steeds lastiger
Trend #9: Verdere opkomst van Visual Search en structured data
Trend #10: Het belang van de user experience neemt toe
Trend #11: Meer focus op data-driven SEO
Conclusie

Is SEO in 2020 dood?

Ondanks sommige voorspellingen dat het vakgebied SEO en search marketing tegen 2020 wel uitgestorven zouden zijn, is het tegendeel waar: een kwalitatieve SEO-strategie brengt je echt verder. Door daarbij ook in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, heb je de sleutel naar succes in handen en blijf je jouw concurrentie voor in 2020. SEO-specialist Romano Groenewoud heeft er een duidelijke mening over:

“Welnee, SEO is niet dood. Zoals ieder jaar zullen er ongetwijfeld partijen zijn die voorspellen dat het vakgebied ‘search marketing’ uitsterft en dat AI alle SEO-specialisten werkloos zal maken. Daar ben ik het volstrekt niet mee eens. Anekdotisch gesproken merk ik juist dat ik het alleen maar drukker heb gekregen de laatste jaren! Er zijn wel specifieke situaties waarbij ik zou zeggen dat SEO niet zo zinvol (meer) is. Bijvoorbeeld bij lokale zoekwoorden: indien je advocatenkantoor zich niet daadwerkelijk in Rotterdam bevindt, is het vrijwel onmogelijk om organisch te scoren op ‘advocaat Rotterdam’.”

Trend #1: Houd rekening met Google BERT

google bert

Bron: Search Engine Roundtable

Een belangrijke trend om rekening mee te houden is volgens de meeste van onze experts de Google BERT-update, de grootste algoritme-update in 5 jaar tijd en door veel mensen zelfs de belangrijkste update ooit. Waarom deze BERT-update zo belangrijk is? Google past AI (kunstmatige intelligentie) toe om op basis van miljoenen zoekopdrachten betere resultaten te tonen bij meer ingewikkelde zoekopdrachten.

Annemarie ten Brinke adviseert daarom echt rekening te houden met BERT: “BERT is een op neurale netwerken gebaseerde techniek van Google voor pre-training van natuurlijke taalverwerking.” Eh
 Sorry Annemarie, kan je dat uitleggen? “BERT helpt zoekopdrachten beter te begrijpen, zoals mensen dat doen. Door de opkomst van BERT begrijpt Google de woorden in de zoekopdrachten beter en is het mogelijk om dit te matchen met relevantere resultaten.”

Romano Groenewoud voegt toe: “Dankzij de toepassing van AI blijft Google de kwaliteit van haar zoekresultaten verbeteren. Als geen ander zal Google de zoekintentie van zoekers begrijpen en matchen met de juiste zoekresultaten. Vooral op dit vlak slaat Google een (nog) groter gat vergeleken met andere zoekmachines.”

Ook Steven van Vessum ziet dat Google enorm investeert in het goed begrijpen van teksten (NLP). “Dat laat de meest recente BERT-update wel zien. Aan de hand hiervan kunnen ze subtiele nuances in content veel beter begrijpen, wat betekent dat ze content – en de mate waarin het relevant is en vragen beantwoordt – beter kunnen beoordelen.”

Een paar weetjes omtrent BERT:

  • BERT is eerst uitgerold voor Engelstalige zoekresultaten. Nederlandstalig volgt ongetwijfeld dit jaar of in 2020.
  • BERT is een neuraal netwerk, getraind door teksten afkomstig van Wikipedia.
  • Proactief optimaliseren voor BERT is helaas niet mogelijk, behalve dan dat de inhoud die je aanbiedt zo duidelijk mogelijk is.

Maar moeten we ons dan ook zorgen gaan maken over door AI gegenereerde content?
Volgens Annemarie ten Brinke niet: “Nee hoor, content is king gaat nog steeds op. Niets is zo belangrijk voor SEO en eigenlijk alles dat je aan marketing doet.”

Kost het schrijven van echt goede (SEO-)teksten je te veel tijd en moeite?
De oplossing begint met Ă©Ă©n klik:
CopyRobin – copywriting as a service!

Benieuwd naar meer informatie over de update? Lees meer over Google BERT of bekijk onderstaande video.

Trend #2: User Intent

google rankbrain

Bron: Pixabay

Volgens Martijn van Tongeren is en blijft user intent een van de belangrijkste SEO-trends in 2020: “Google’s doel is al jaren hetzelfde: toon onze gebruikers zo snel mogelijk de meest juiste en relevante informatie. Door je website en pagina’s op je website optimaal in te richten voor de intentie van een bezoeker, is de kans groot dat je hoog gaat scoren op relevante zoekopdrachten.

Met de komst van Rankbrain en BERT zie je dat Google hun resources voornamelijk stopt in het beter begrijpen van zoekopdrachten, zodat ze de beste resultaten in een fractie van een seconde kunnen laten zien.”

Joep Franssen denkt zelfs dat Google op den duur een grotere scheiding maakt in het type zoekresultaten dat voorgeschoteld wordt aan kinderen en aan volwassenen: “Deze verschillende doelgroepen zoeken op andere manieren naar informatie en willen op hun eigen manier bediend worden (onder meer in ander taalgebruik). Ik verwacht dat de Google zoekresultaten nog meer gepersonaliseerd worden.”

Leestip: Kunstmatige intelligentie en SEO: de impact van Google Rankbrain.

Trend #3: Voice search

google voice search

Bron: Pixabay

Jorg van de Ven constateert dat 50% van de zoekopdrachten binnenkort spraakgestuurd zullen zijn. Iets wat een paar jaar geleden nog als futuristisch en toekomstmuziek werd gezien, brak in korte tijd keihard door. “Het is belangrijk om vraag- en antwoordgestuurde content rondom je merk, producten en branche te creĂ«ren. Vervul de behoefte van je klant of zoeker en focus niet teveel op de zoekwoorden. Search Engine Land, een autoriteit op het gebied van SEO, meldt in hun Periodic Table dat Voice een opkomend fenomeen is en niet mag worden genegeerd.”

Ook Martijn van Tongeren ziet voice search als belangrijke trend: “Het voelt misschien als iets wat nog ‘ver weg’ is, maar komt onder andere door Rankbrain en BERT steeds dichterbij. Google leert door machine learning supersnel bij en levert daardoor steeds betere zoekresultaten via voice search. Je ziet aan de groei van Google Home in Nederland dat ook hier voice een steeds prominentere plek krijgt. Je kunt je daardoor het beste nu al gaan bezighouden met optimaliseren voor voice search. Aan de ene kant doe je dat door te optimaliseren voor user intent, aan de andere kant doe je dat door nu alvast te gaan ranken voor featured snippets. 40.7% van de antwoorden die worden gegeven met voice search komen namelijk uit featured snippets.”

Nils van der Knaap ziet dat voice search meer gebruikt wordt door de komst van apparaten zoals Google Home, Alexa en IKEA Smart Home-producten. “Volgens onderzoek van Google gebruiken 55% van de tieners en 41% van volwassen voice search meer dan Ă©Ă©n keer per dag. Doordat voice search in opkomst is, past Google het algoritme daarop aan.”

Privacyvoorkeuren
Wanneer je deze website bezoekt, kan deze informatie van bepaalde services via je browser opslaan, meestal in de vorm van cookies. Hier kun je je privacyvoorkeuren wijzigen.