Een professionele WordPress website of webwinkel laten maken? Wij ontwerpen, maken en optimaliseren betaalbare websites en webshops!
Geen absoluut recht
Een handelsnaam/domeinnaam is geen absoluut recht: er is slechts bescherming als er verwarring kan optreden bij de buitenwereld wie nu wie is (iemand geeft bijvoorbeeld een slechte review over u omdat ze bij u denkt gekocht te hebben en niet bij de concurrent wiens naam één letter met die van u verschilt). Bij het beoordelen van verwarringsgevaar kijkt de rechter waar de klantenkring van u beiden zit (levert u beiden in heel Nederland of is het een restaurant dat geen volk buiten de regio trekt) en uiteraard of er een overlap is in uw activiteiten. Maar let op: zelfs het recht om tegen verwarrende handelsnamen op te treden is niet absoluut, zoals hierna zal blijken.
Volledig beschrijvend = nul bescherming (tenzij)
Zorg er voor dat uw handelsnaam/domeinnaam niet volledig beschrijvend is. Een volledig beschrijvende handelsnaam van ondernemer 1 (u) geniet nul bescherming tegen iemand (ondernemer 2) die dezelfde handelsnaam kiest. Die bescherming is er ook niet als sprake is van verwarringsgevaar of zelfs daadwerkelijke verwarring, tenzij er sprake is van “bijkomende omstandigheden” (verleden/gedrag/intenties van ondernemer 2) die maken dat iedereen roept “dat kan je niet maken”. Dat patiëntgegevens bij de verkeerde terecht kunnen komen (omdat de mailadressen gelijk zijn aan de domeinnaam) was geen bijkomende omstandigheid, maar onderdeel van het verwarringsgevaar, zo bleek in de rechtszaak van Fysio Roermond tegen Fysiotherapie Roermond. Beschrijvingen moeten immers worden vrijgehouden voor iedereen om te kunnen gebruiken. In de zaak Parfumswinkel.nl tegen Parfumswebwinkel.nl zei de rechter dan ook “slechts wanneer een in hoge mate ongebruikelijke louter beschrijvende handelsnaam wordt gevoerd – zoals wellicht: ‘hoge hakjes-winkel’ voor een schoenenwinkel – zou denkbaar kunnen zijn dat verwarringsgevaar voldoende is”. Er van uitgaand dat u als eerste een volledig beschrijvende handelsnaam/domeinnaam voerde in gebruikelijke bewoordingen, is het aan u om te bewijzen dat er sprake is van “bijkomende omstandigheden”.